Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXV. évfolyam 11. szám. 2016 november)
Table of contents November, 2016

boritoKedves Olvasó!

Irányjelzők a teljes élethez – ezzel a címmel indítjuk útjára lapunk jelen számát. A tematikailag és műfajilag egyaránt sokféle írásokban ez talán közös: a teljes, igazi értékekkel teli élet vágyát akarják közvetíteni mind az egyéni olvasó, mind a nagyobb közösség, az egyház, a nemzet, Európa stb. felé.

Kránitz Mihály teológus az irgalmasság évének vége felé, Szent II. János Pál pápát idézve rámutat, hogy az „egyház útja az ember”, akire mindig – nem csak a jubileumi évben – irgalmas szeretettel kell tekintenünk, hisz erre tanít a Mester minden helyzetben, az egyéni és kollektív krízisekben is.

Az interjúkban két segítő szakember szólal meg, mindketten a Caritas szervezet munkatársai: Demeter Zsuzsa, aki a fogyatékkal élőknek és hozzátartozóiknak szenteli életét „a mentális akadálymentesítés” elkötelezettjeként, egy olyan nemzetközi konferenciára reflektál, amelynek központi témája a teljes élet, mégpedig a fogyatékosság, a kultúra és hit ünnepléssé, az élet ünneplésévé való összefonódásának szemszögéből. Csiszér-Szokol Mária pedig arra mutat rá, miként válhat a tudatos testérzékelés és mozgás eszközzé a teljes élet szolgálatában.

Az élet (és halál) kérdése körül forog a Színház és Könyv rovat is, a lapszám történelmi részében pedig szintén fellelhetőek olyan értékorientált magatartásminták, amelyeknek aktualizálása és gyakorlása ma is életmentő lehet(ne) egyházunk és társadalmunk számára.

A legsűrűbb sötétségben is lehetőség van a fény keresésére és a felé való elindulásra; az elmúlás szimbólumai között is felfedezhetőek az élet jelei, felismerhető a meghívás az élet keresésére és kibontakoztatására. Azt kívánom, hogy jelen lapszámunk egyik-másik mondata vagy képe váljék ihletté, bátorítássá a fény és élet felé való tudatos haladása során, kedves Olvasó!

Bereczki Silvia

 

 


Könyv


 


 

Keresés a Katholikos oldalain