Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXV. évfolyam 1. szám. 2016 január)
Table of contents January, 2016

boritoKedves Olvasó!

Az új évet még kicsit a karácsonyi hangulatra visszatekintve kezdjük, legalábbis ami a borítót illeti, de a karácsonyfadíszeknek vagy medáloknak egyaránt nézhető képecskék arcokat villantanak fel, olyan arcokat, olyan típusokat, amelyek a januári tartalomhoz kapcsolódnak. Láthatnak muszlim nőt, mert foglalkozunk a keresztények és muszlimok közös és eltérő vonásaival; megjelenik a még fekete-fehér fotózás korszakából való, tehát a múltat felvillantó arckép, és mai lányok, nők, Szűz Mária, aki nem csak nőknek példakép, mert ő az első hívő, Krisztus-követő; és ott van a boldog és kiegyensúlyozott nő-férfi viszony is képileg. Hiszen mi úgy gondoljuk, a nőknek ugyan hosszú volt az út az elveszett paradicsomtól vissza a teremtés méltóságához, és ezen az úton voltak férfiak által állított társadalmi elvárások mint gátak, de mégiscsak az a cél, hogy a paradicsomi harmóniában egymás partnereiként éljen nő és férfi.

A lapban van bibliai, újszövetségi szövegértelmezésen alapuló megközelítése a más, az idegen elfogadásának – ez is egy nő, ezúttal a kánaáni nő és Jézus találkozásának története felől megközelítve.

Kulturális örökségünk is jelen van: olvashatnak a kolozsmonostori címzetes apáti titulusról, a fugyivásárhelyi egykori Szent Jeromos pálos monostorról, Pázmány Péter tanítási módszeréről.

Kedves Olvasó, az idén is Önöknek szeretnénk a lapot készíteni, ezért kérjük: jelezzenek vissza nekünk, mit kedvelnek lapunkban és mit nem, miről szeretnének olvasni, mi érdekli Önöket, mitől éreznék inkább a magukénak. Ígérem, postán vagy e-mailen érkező észrevételeiket mindmind elolvassuk, reagálunk rájuk, a tervezésben figyelembe vesszük! Szerkesszük együtt a lapot! Javasoljanak témát, szerzőt, műfajt, és mi igyekszünk aszerint tervezni.

Köszönöm munkatársaimmal együtt eddigi kitartásukat, lelkesedésüket, és remélem további bizalmukat!

Bodó Márta

 


Film

  • És most merre? (Hadnagy Margó)

Könyv

  • A Bánság társadalmának meghatározó tényezője – a temesvári piarista gimnázium. Both Ferenc SchP: Ötven év a temesvári piarista gimnázium történetéből (1885–1935) (Fodor György)
  • Laptestvérek
  • Makula nélkül való tükör (Frauhammer Krisztina)

 

 


 

Keresés a Katholikos oldalain