Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXV. évfolyam 4. szám. 2016 április)
Table of contents April, 2016

boritoKedves Olvasó!

Húsvétra, a feltámadásra figyelünk áprilisi lapszámunkban. Ezt láthatja a címlapon, amely a marosvásárhelyi fiatalok tavalyi passiójának képeivel a feltámadáshoz vezető út keserves állomásait mutatja meg, arra emlékeztetve, hogy a megváltást nem adták ingyen, saját Isten-közelségünk sem könnyed és egyszerű. De a nehézség, a szenvedés, a nyomor is értelmet nyerhet, ha lassan-lassan felismerjük Isten oltókését a megpróbáltatásokban.

Vezető írásunk a húsvéti népszokások világát tárja fel, érzékeltetve a kereszténységnek a helyi szokásokba való beépülését, azt a szép keveredést, folyamatot, ahogyan a nép sajátjaként kezeli, alakítja, értelmezi a keresztény hagyományt.

Őrsy László írása röviden és egyszerű szavakkal, mindenki számára követhetően világítja meg halál és élet összefüggéseit, az ember életét mint utazást tételezve, amelynek célállomása a világosság. Emlékeztet, hogy „figyelemre méltó képességgel” rendelkezünk arra, hogy „egy csodálatos tettet banalitássá” silányítsunk, hogy a húsvét rendkívüliségét az éves körforgásban megszokottként éljük meg, s kizárjuk egyedülálló nagyszerűségének tapasztalatát a saját ünneplésünkből. A bölcs jezsuita ezt úgy magyarázza, hogy „Azért nem repeszti meg szívünket a feltámadás újsága, azért nem rikoltozunk örömünkben a halhatatlanság ígéretétől, mert nem érintett meg, nem rázott meg bennünket a halál valósága. Hogy egész szívből zengjük a húsvéti alleluját, ahhoz az kell, hogy a halál völgyének »mélységeiből kiáltsunk fel«”. Csak hát a halál valóságát annyi remek módszerrel tartjuk távol mindennapjainktól, mintha ezzel elkerülhetnénk magát a halált.

Azt kívánom a szerkesztőség nevében, tudjuk zengeni az alleluját, éljük át az örömöt: hogy nem céltalanul lebegünk az értelmetlen világűrben, hanem szeretett lények, teremtmények vagyunk, akik a világosság felé utazunk. Boldog megérkezést mindannyiunknak!

Bodó Márta

 

  • Szenti Tibor: Szentháromság. Haikuk

Könyv


 

 


Máshol

 


 

Keresés a Katholikos oldalain