Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXIV. évfolyam 10. szám. 2015 október)
Table of contents October, 2015

boritoKedves Olvasó!

Folyóiratunk októberi számát általában a nevelés jegyében szerkesztjük. Az idén főként a franciaországi taizéi közösség „pedagógiájára” fókuszálunk. Hosszabb írásaink és interjúink az ökumenikus szerzetesközösség alapítójának és tagjainak Istenről, egyházról, emberről (főként a fiatalokról) vallott szemléletét igyekeznek megvilágítani. Utóbbi kapcsán jutunk el a nevelés kérdéséhez. Még akkor is, ha a taizéi közösség tagjai sosem írtak vagy beszéltek arról, hogy bárkit is nevelni szeretnének. Mert ők nem beszélnek erről. Egyszerűen csak megnyitják mások előtt saját életüket. Ez az örömre, egyszerűségre, irgalomra épített közösségi élet pedig olyan erőtér, ahol szépen nevelődik a lélek.

A taizéi közösség idei hármas évfordulója a másik apropó ahhoz, hogy éppen róluk írunk (az alapító 100 éve született és 10 éve hunyt el, a közösséget pedig 75 éve hívta életre). Meg az is, hogy egyházunk ebben az évben a szerzeteseket ünnepli. Sőt az is, hogy a romániai fiatalok éppen negyedszázada kezdték el csoportosan látogatni a Roger Schutz által megálmodott közösséget, illetve a közösség által szervezett programokat.

Szerkesztőségünk az itt csokorba fogott írásokkal tiszteleg Roger testvér és az általa életbe hívott, az egységet oly hitelesen példázó ökumenikus szerzetescsalád előtt. Az ide kapcsolódó írások szerzői és interjúalanyai a május 30-án a nagyváradi Posticumban – az említett évfordulók kapcsán – szervezett találkozó résztvevői voltak. A taizéi közösséghez tartozó James testvérben, Böcskei László nagyváradi püspökben, Zamfir Korinna teológiaprofesszorban, Solt Pálban, a Magyar Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökében, Csernák Béla bihari református lelkipásztorban és a többi megszólalóban az a közös, hogy valamennyien személyesen megérintődtek az előbb említett „erőtértől”. Hiteles tanúságtételükkel arra az útra mutatnak rá, amin minden évben sok ezer fiatal indul el önként a világ minden részéről. Taizé tehát kétségbe vonhatatlanul nevel, megosztott világunknak pedig igen nagy szüksége van erre a „pedagógiára”.

 

 

 


Film


 

 


Máshol

  • Bakó Csongor István: Rendkívüli osztálytalálkozó Európa párkányán (2)

 

Keresés a Katholikos oldalain