Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXVI. évfolyam 3. szám. 2015 március)
Table of contents March, 2015

borito

Kedves Olvasó

Ha valamitől szívesen elmenekülnénk, akkor az legtöbb esetben a szenvedés valamely formájával hozható összefüggésbe. Eliszkolnánk, vagy ha az nem lehetséges, akkor legalább átrohannánk a szenvedésen, mint egyébként életünk annyi más élményén is: hadd legyünk túl rajta! Sokszor már a témát is elkerülnénk, máskor meg elméleti, néha olcsó válaszokat keresünk a szenvedés kérdésére, hogy legalább önmagunkkal elhitessük egy pillanatra: a téma fölött állunk.

Az igazi kihívás és isteni meghívás a szenvedés (akárcsak a szépség) óráiban azonban éppen az, hogy ne akadjunk fenn a felszínes megközelítésen, hanem – amint azt Alfred Delp, a náci haláltáborban kivégzett jezsuita fogalmazta – „éljük át őket gyújtópontjukig, ahol magából Istenből áramlanak ki” és ahol ő „találkozást akar ünnepelni”, megadva azt a szabadságot, amelyre talán szívünk mélyén vágyunk.

Különösen német nyelvterületen ismerős a 13. század második felétől a pihenő Krisztus szobra: az elárult, cserben hagyott, elítélt, kigúnyolt, megostorozott, tövissel megkoronázott Megváltó a keresztre feszítés előtt kis időre leül, „megpihen”. Emlékezik? Töpreng? Erőt gyűjt? Talán egy pillanatra kizár mindent és mindenkit, hogy figyelme teljesen a lényegre: a küldetésre és az azt adó, azt szeretetével kísérő Atyára irányuljon. Talán elővételezi „a találkozás ünnepét”.

A pihenő Krisztus képe elkísérhet bennünket nemcsak a szenvedés kérdéskörével való foglalkozásunk során, de előttünk állhat hétköznapjaink kisebbnagyobb megpróbáltatásaiban is. Szabad megpihennünk nekünk is, mély lélegzetet vennünk, egy pillanatra behunynunk a szemünket és kapcsolatot teremtenünk lényünk alapjával, a mindenben jelen lévő szeretet Istenével. És nemcsak szabad, de szükségszerű is, hiszen „a gyújtópontba” nem lehet belerohanni, csak tudatosan haladni felé, a misztériumok, a megválaszolhatatlan kérdések közepette.

Annak reményében bocsátjuk útra jelen lapszámunkat, hogy egy-egy gondolata, „szereplője” társ és ihlető lehet a nagyböjti megállásainkban, töprengéseinkben, a halált legyőző, élő Isten keresésében.

Berecki Silvia

 

 


Könyv


 

  • A példát közvetíteni misszió - Varga Gabriella beszélget Szabó Csaba történésszel
  • Molnár Péter: Akik betegen is misszionáltak

 


Máshol


 

 

Keresés a Katholikos oldalain