Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXVI. évfolyam 5. szám. 2015 május)
Table of contents May, 2015

borito

Kedves Olvasó

A társadalmi kommunikáció világnapját a katolikus egyház is immár 49. alkalommal ünnepli, pápai üzenet születik ilyenkor, amely éppen aktuálisnak ítélt szempontokra igyekszik irányítani a hívő keresztények figyelmét. Ferenc pápa az idén a családi kommunikáció, illetve a család kommunikálása témát választotta, s a tőle megszokott egyszerű, érthető és követhető gondolatvezetéssel emel ki megfontolandó szempontokat. Hozzá csatlakozva e lapszámunk szerzői is a házasság, család és kommunikáció különböző, a világegyházban és nálunk aktuális kérdéseit boncolgatják. Szó esik arról, hogyan kellene a szeretetet és meghittséget naponta munkálni azért, hogy ne fellángolásra, hanem folytonos együttműködésre alapozott közösséggé épüljön a család. Teológiai és konkrét gyakorlati megfontolásokat és példákat kap az olvasó e témakörben gyakorló családostól, kutatással foglalkozó elméleti szakembertől, a családpasztorációval is foglalkozó plébánostól és a költőtől is.

Időszerű és e témához is kapcsolódó kérdés lett az iskolai vallásoktatás, amely itt nálunk hirtelen vitatottá vált, a mediatizált botrányok pedig csak fokozták, gerjesztették az indulatokat, így az emberek érdeklődéssel kísérték. Mint sok egyebet, ezt is lehet átokként tekinteni, de lehet áldásra is fordítani. Hiszen alkalmat kínál saját munkánkat, hozzáállásunkat, hitünket felülvizsgálni és javítani. Ahogyan minden krízis egyben esély is, a hittan tanítása körüli kérdőjelek alkalmat adnak arra, hogy a lényeget a járulékos elemektől különválasztva a tanítás magjának továbbadását hitelesebbé és időszerűbbé hangoljuk.

Mindezeket az olvasmányokat csokorba gyűjtve reméljük, hasznos és egyben érdekes olvasnivalót tudunk e hónapban (is) kínálni!

Bodó Márta

 

 


Könyv


 

Keresés a Katholikos oldalain