Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

E szám tartalmából (XXVI. évfolyam 2. szám. 2015 február)
Table of contents February, 2015

borito

Kedves Olvasó

Töprengés, ötletek próbálgatása, lelkesedés: szép lesz! Aztán jönnek a bonyodalmak: valahogyan minden picit más, mint képzeltük: itt hiányzik még valamit, amott meg túl sok van. De ami egyik helyről a másikra átadható lenne, az nem vihető csak úgy át, mert a formával szemben előnyt élvez a tartalom. És akkor újratervezés: kezdődik majdnem elölről a munka. Lehetne bosszankodni is rajta, igaz, de talán jobb egyet nevetni, teret adni a kreativitásnak és a végén örülni, hogy a végeredmény esetleg még találóbb is, mint az elképzelés. – Lapszámunk szerkesztési-tördelési folyamata úgy tűnik, jó hasonlat arra, amit mi, szerzetesek (is) gyakran megélünk küldetésünk teljesítése során, világi munkatársainkkal együtt.

A krisztusi meghíváshoz társuló „első szerelem” vagy annak újra felélesztése lelkesít, ötletgazdaggá és kreatívvá tesz. Ilyenkor könnyű örülni. Aztán jönnek a „kanyarok”, a váratlan helyzetek, a valóság iránti engedelmesség követelménye, ami alkalmazkodásra, új megoldások keresésére csalogat-kényszerít. Sokszor ilyenkor dől el, hogy kit vagy mit keresünk leginkább, mi és ki az igazán fontos számunkra, miért tesszük, amit vállalunk. Vajon nem vált-e a küldetésünk már egy ideje saját dédelgetett projektünkké, amiben második helyre szorult Isten és az embertárs? Vajon emlékszünk-e még arra, hogy – Márk evangéliuma szerint – Jézus azért választotta az apostolokat és velük együtt minket, mindannyiunkat, életállapotunktól függetlenül, hogy vele legyenek és (abból fakadóan) hirdessék az Örömhírt? Vajon Krisztussal dolgozunk-e vagy csak (legjobb esetben is) az ő ügyéért? Vajon nem cseréltük-e fel a valóság tiszteletben tartását a megalkuvással és a szív elkényelmesedésével?

Ha életünk iránytűjét újra meg újra beállítjuk, akkor hiszem, hogy jelenlétünk evangéliumi, prófétai és reményt sugárzó lesz, örömet, a Lélektől jövő nyugtalanságot és Isten mindent átalakító szeretetét adva tovább. Hadd legyen ebben segítségünkre ennek a lapszámnak egy-egy gondolata, tanúvallomása!

Berecki Silvia

 

 


Könyv


 

  • Fodor György: húsz éves a Férfi Szerzeteselöljárók Országos Konferenciája

 


Máshol


 

 

Keresés a Katholikos oldalain